Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Архипелаг Тристан да Куня

Архипелаг Тристан да Куня

Тристан да Куня (Tristan da Cunha) представлява група вулканични острови, архипелаг, намиращ се в южната част на Атлантическия океан на 2816 km от Южна Африка и на 3360 km от Южна Америка. Така се нарича и най-големият остров в групата с площ от 98 km2. Тази територия е наречена „най-отдалеченото място на света“

Островите са част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство.

Счита се, че северните острови от групата са открити през 1506 г. от португалеца Трищау да Куня, но той не слиза на брега. Остров Гоф е открит от английския мореплавател Чарлз Гоф през 1731 година. Към островната група принадлежи и остров Столтенхоф. За първи път на острова слизат френски мореплаватели през 1767 година.

Първият заселник на острова е американецът Джонатан Ламберт в 1810 година, който умира през 1812 година. В 1815 година Великобритания анексира острова.

Найтингейл е друг малък остров ( с площ от 3,2 кв. км ) в архипелага на Тристан да Куня , част от отвъдморска територия на Обединеното кралство в Света Елена , Възнесение и Тристан да Куня.

От малки острови и близкия Столтенхоф ( площта на всеки от около 0.1 квадратни километра ) и околните скали , образуващи група, наречена славей острови.

В северната част на острова има две високи планини, 335 и 295 метра над морското равнище .

Найтингейл островите са известни като гнездене на много морски птици( население от повече от един милион ) . На островите е едина от най-големите популации на жълтия албатрос .

Остров Гоф
Остров Гоф
Остров Найтинейл
Остров Найтинейл
Остров Столтенхоф
Остров Столтенхоф
Остров Тристан да Куня
Остров Тристан да Куня
Подредба по:
1 крона 1978, Тристан да Куна
1 крона 1978, Тристан да Куна
монета
25.00лв.  
25 пенса 1977, Тристан да Куна
25 пенса 1977, Тристан да Куна
монета
20.00лв.