Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Острови Диомед

Острови Диомед

Островите Диомед се намират в средата на Беринговия проток, между континенталната част на Аляска и Сибир. Въпреки че двата острова са само на 3.8 км разстояние един от друг, те са разделени от международната граница между Русия и Съединените щати.

Големият Диомед е собственост на Русия, а Малкият Диомед – на САЩ. И понеже между двата острова се намира не само държавна граница, но и линията на смята на датата, на големия остров времето е с 23 часа по-напред от това на малкия. Затова двете скалисти парчета земя се наричат още остров Утре и остров Вчера.

Островите първоначално са били обитавани от ескимосите. Първият европеец стъпва на тях през 1648 г., а след осемдесет години те са преоткрити от датския мореплавател Витус Беринг.

Това се случва на 16 август 1728 г. - в деня, в който Руската православна църква почита паметта на Св. мъченик Диомед, от където идва и името на двете късчета земя. Когато Съединените щати купуват Аляска от Русия през 1867 г., сделката включва Малкия Диомед. Новата граница е прокарана между двата острови и Големият остава в Русия.

 

Подредба по:
1 сент 2015, Острови Диомед
1 сент 2015, Острови Диомед
Монета
32.00лв.  
1 рубла 2015, Острови Диомед
1 рубла 2015, Острови Диомед
Монета
32.00лв.