Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Британски Арктически Територии

Британски Арктически Територии
Британска антарктическа територия  е антарктически сектор ( 1,7 милиона km ²) , разположена между 20 ° и 80 ° западна дължина и на юг от 60 ° южна ширина .
 
От 1908 г. Обединеното кралство твърди, че територията , която включва Южните Шетландски острови, Южна Оркнейските острови, Антарктическия полуостров , море Уедъл, както и земята на Антарктика , разположени на юг нагоре до Южния полюс е британско владение.
 
Съгласно Договора за Антарктика, подписан 01 декември, 1959 във Вашингтон и влезнал в сила на 23 юни 1961 г., по отношение на териториите на юг от 60 ° южна ширина , не може да бъде претенция на която и да е  държава в света, забранен е добива на полезни изкопаеми и милитаризация на региона. Въпреки това, няма пречки за научни изследвания.
 
Независимо от това, въпреки подписания договор , Обединеното кралство твърди, че това е част от  територията на страната. В същото време част от Британска Антарктика пресича и териториалните претенции на Аржентина , друга част - с чилийския Антарктика .
 
Антарктическия полуостров и прилежащите острови - най-благоприятното място за едно лице по отношение на климата в Антарктика , така че населението на антарктически изследователски станции през лятото ( декември - февруари) може да достигне до около три хиляди души , по-голямата част от тях са британски граждани. През зимата , населението пада до 500-700 служители станции. Постоянните жители в Антарктика няма. Разпределени са само в сезона на летните отпуски .
 
Британска  Антарктида е широко представена в Антарктическата филателия .
Подредба по:
2 паунда 2019, Британски Арктически Територии
2 паунда 2019, Британски Арктически Територии
Монета
40.00лв.