Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, на границата с Атлантическия океан. Тя е част от Подветрените острови (Leeward Islands), които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми , Сен Мартен и Ангуила на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа по време на второто си пътешествие през 1493, когато му дава това име. Първите селища, основани от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667, когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981.

Територията на страната се състои от множество острови, сред които о. Антигуа е най-големият и най-населеният. Разположеният малко на север от него о. Барбуда е другият главен остров. Климатът на островите е топъл, тропически с относително постоянна температура през цялата година. Към територията на Антигуа и Барбуда спада и малкият ненаселен остров Редонда.

Островите са предимно равнинни, като най-високият връх е Боги (Boggy Peak) на височина 402 метра. Столицата на тази малка островна държава се казва Сейнт Джон, който е и най-големият град на остров Антигуа. Кодрингтон (Codrington)е главният град на по-малкия остров Барбуда.

Организацията на Източнокарибските щати включва още Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Сейнт Китс и Невис, Монсерат, Гренада, Доминика, Антигуа и Барбуда. Валутата съществува от 1965 година и се дели на 100 цента.

Източнокарибският долар е обвързан с Щатския долар от 1976 при курс US$1 = EC$2.70.

От 1981 в обръщение монети със следните деноминации: 1, 2, 5, 10, 25 цента и един долар.
Подредба по:
4 долара 1970 FAO, Антигуа
4 долара 1970 FAO, Антигуа
монета
120.00лв.  
1 долар 2014, Антигуа и Барбуда
1 долар 2014, Антигуа и Барбуда
монета
60.00лв.