Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Гренада

Гренада

Гренада е островна държава в Централна Америка от групата на Наветрените острови, които са част от архипелага Малки Антили. Разположена е в югоизточно Карибско море. Включва остров Гранада и южната част на о-ви Гренадини. Гренада е на второ място сред най-малките независими страни в Западното полукълбо след Сейнт Китс и Невис. Тя е разположена на север от Тринидад и Тобаго и южно от Сейнт Винсент и Гренадините.

Писаната история на Гренада започва през 1498 година, когато мореплавателят Христофор Колумб пръв вижда острова. По това време поселищата на острова са населени с „островни карибци”, които живеят на някои от другите острови в Карибско море. Великобритания завладява острова през 1783 г. Официално Гренада е колония на Британската империя от 1877 година.

През XX век островът е провинция на кратко просъществувалата федерация Западни Индии (1952-1962 г.) Своята независимост Гренада получава през 1974 г., като начело застава Ерик Гайри. Постепенно правителството започва да управлява твърде авторитарно и в държавата се осъществява държавен преврат. Начело на преврата през 1979 г. е харизматичния ляв водач Морис Бишоп. Неуспехът на Бишоп да проведе избори, съпроводен със социалическите му разбирания и близките му отношения с комунистическа Куба, предизвиква недоволство сред съседните държави (Тринидад и Тобаго, Барбадос, Доминика, САЩ). Избухва и вътрешна борба за надмощие между Бишоп и сталиниското движение в управляващата New Jewel Movement. Бишъп е поставен под домашен арест от смятания за верен на Москва Бернар Коар, където е и екзекутиран на 19 октомври 1983 г. при спорни обстоятелства.

Само 6 дни по-късно на острова нахлуват военни части от САЩ и 6 други карибски държави като част от военна кампания, наречена Операция „Неотложна ярост“. Въпреки че по-късно новият генерал-губернатор сър Пол Скун заявява, че той е помолил за навлизането на военните части, правителствата на Великобритания и Тринидад и Тобаго изказват яростни мнения срещу навлизането, тъй като не са били консултирани.

Подредба по:
4 долара 1970, Гренада
4 долара 1970, Гренада
монета
120.00лв.  
Лот от 10 монети 25 цента, Гренада-Златен век на пиратството
Лот от 10 монети 25 цента, Гренада-Златен век на пиратството
монети
420.00лв.  
1 долар 2014, Гренада
1 долар 2014, Гренада
монета
60.00лв.