Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Тибет

Тибет

Тибет е географска област в Централна Азия, разположена на Цинхай-Тибетското плато. В различни периоди от историята Тибет е бил независима държава, част от Монголската империя или васална област на Китай. От 1950 г. е окупирана от КНР след победата под Чамдо. През август 1960 г. Международната Комисия на Юристите заявява в своя доклад, че „актовете на геноцид извършвани в Тибет са опит да се унищожат тибетците като религиозна група“. В наши дни територията на историческата област Тибет включва китайските провинции У Цанг, Кхам и Амдо, а Тибетския автономен регион (ТАР) заема по-малко от половината от историческите земи на областта. Населението на ТАР съставлява едва трета от населението на Тибет. Столица и най-голям град на Тибет е Лхаса.

Към първата половина на 8 век в Тибет възниква държава. Разпространява се будизмът. През по-голямата част от средновековието страната е под културното и политическо влияние на Китай. През 1911 година последните китайски войски напускат Тибет и той става независима държава.

Китайската комунистическа република не признава тази независимост и през 1949 г. изпраща окупационни войски в Тибет. През 1951 година между окупаторите и правителството на Тибет е подписано споразумение, наречено "Споразумение за мирното освобождение на Тибет", което определя взаимоотношенията между Китай и Тибет.

Няма добавени продукти в тази категория.