Категории
 
Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Кувейт

Кувейт

Държавата Кувейт  е суверенна арабска държава, разположена в северо-източната част на Арабския полуостров, в Западна Азия. Тя граничи със Саудитска Арабия на юг, и Ирак на север в Басра .Тя се намира на северозападния бряг на Персийския залив . Името Кувейт е получено от арабски أكوات ākwāt, множествено число на كوت кът, което означава крепост, построена в близост до вода. Страната заема площ от 17.820 квадратни километра (6,880 кв. мили) и има население от около 3,6 милиона . [3]

Исторически регионът е бил на мястото на пристанище за търговия между Месопотамия и Индия .  Бани е племето, което е било от първите постоянни арабски заселници в региона, и положили основите на съвременния емирство . До 19-ти век, Кувейт попада под влиянието на Османската империя, и след Първата световна война той се появи като независимо емирство под защитата на Британската империя. Големите петролни полета на Кувейт са били открити в края на 1930.

 

След като Кувейт получава независимост от Обединеното кралство през 1961 г. , държавната петролната индустрия преживя безпрецедентен икономически растеж .

През 1990 г. в Кувейт е нахлуват войските на съседен Ирак . Седем месеца иракската окупация дойде към своя край след пряка военна намеса от Съединените щати и коалиционните сили. Около 773 кувейтските петролни кладенци са били подпалени от отстъпващите иракската армия, в резултат на това се явава голяма екологична и икономическа катастрофа за  инфраструктурата на  Кувейт, която е силно повредена по време на войната и трябваше да бъде възтановена.

Подредба по:
5 филс 2001, Кувейт
5 филс 2001, Кувейт
монета
1.00лв.