Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Нова Швабия

Нова Швабия

Нова Швабия (на немски: Neuschwabenland) е картографско име обозначаващо площ от Антарктида между 20 ° E и 10 ° W, която е зависима норвежка територия съгласно системата за Антарктическия договор. Нова Швабия е проучена от Германия в началото на 1939 г. и носи името на кораба на експедицията MS Schwabenland, който пък е кръстен на германския регион Швабия.

Подобно на много други страни, Германия изпраща експедиции до Антарктика в края на 19 и началото на 20 век.  Експедиции има до Южния океан, Южна Джорджия, на острови Кергелен ,острови Крозе и те са предимно астрономически, метеорологични, хидрологични и, най-вече в тясно сътрудничество с научни екипи от други страни.
 
Първата немска експедиция до Антарктида е  от 1901 до 1903 г. Водена от професорът по геология Ерих фон Дригалски. Това е първата експедиция с използването на балон с горещ въздух в Антарктида.
 Вторият германската антарктическа експедиция (1911-1912) е водена от Вилхелм Филхнер с цел на пресичане Антарктида, за да проучи дали това е една част от земята, или е само ледена покривка. Както се случи с други такива ранни опити, преминаването се проваля  Германски китолов флот е позициониран в морето близо до Антарктида през 1937 г.При успешното  завръщане в началото на 1938 г. се изготвят планове за трета немска антарктическа експедиция.
На 17 Декември 1938 от пристанището в Хамбург потегля корабът Нова Швабия, който освен с екипажът е пълен с нацистки учени и военни, а на корабът е монтиран и катапулт за изтрелване на малък самолет.
На 19 Януари 1939, корабът пристига близо до Норвежкия участък на ледения континент, забиват нацисткия флаг в леда и обявяват територията за немска, като я кръщават на корабът- Нова Швабия.
Подредба по:
2 марки 2014, Нова Швабия(Немска Антарктическа Територия)
2 марки 2014, Нова Швабия(Немска Антарктическа Територия)
монета
60.00лв.