Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Антарктика

Антарктика

Антарктика е географски регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан разположени южно от Антарктическата конвергенция. Заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% (14 млн км²) са площта на самия материк.

Регионът съвпада със зоната на действие на Конвенцията за опазване на антарктическите морски живи ресурси, като за техническите цели на Конвенцията се използва приближение на линията на Конвергенцията чрез начупена линия от паралели и меридиани. Приложението на Конвенцията се осъществява от международна Комисия със седалище в ХобартАвстралия, чрез ефективна система на ежегодни риболовни квоти, лицензи и международни инспектори на риболовните кораби, както и сателитен контрол.

По-голяма част от територията на Антарктика е разположена южно от 60° ю.ш. и се управлява съобразно международно-правния режим на Антарктическия договор. В зоната на действие на Договора влиза както самият континент и непосредствено прилежащитеострови, така и архипелазите Южни Шетлъндски острови и Южни Оркнейски острови, остров Петър I, островите Балени и островСкот.

Велико Княжество Западна Арктика
Велико Княжество Западна Арктика
Земя Мари Бърд
Земя Мари Бърд
Нова Швабия
Нова Швабия
Френски Антарктически Територии
Френски Антарктически Територии
Южен полюс
Южен полюс
Южни Оркнейски острови
Южни Оркнейски острови