Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Нумизматика

Нумизматика

Нумизматика (от лат. numisma, гр. nómisma — монета) е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и това е помощна наука на историята и археологията.

Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки. Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което пък е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес.

Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като форма на хоби. Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради тяхната рядкост и многообразие. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Тракия и Рим, така и сечените във Византия и Европа през средновековието.

Монетата е метален паричен знак. Това е парче метал, със строго определена форма, тегло, проба и номинал, което има функцията на официално узаконено средство за обращение и разплащане.

Азия
Азия
Антарктика
Антарктика
Африка
Африка
Европа
Европа
Книги и каталози за нумизматика
Книги и каталози за нумизматика
Океания
Океания
Острови
Острови
Северен полюс
Северен полюс
Северна Америка
Северна Америка
Южна Америка
Южна Америка