Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Мексико

Мексико

 

Мексико е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток сМексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната, и трета по големина държава в Латинска Америка.

В началото на нашата ера в северозападната част на Централна Америка възниква културата на племената маи, като центърът ѝ се премества към10 век на полуостров Юкатан, където са изградени градове-държави, достигнали висока степен на развитие - БонампакЧичен ИцаТикал,КопанУшмалМаяпанПаленке. В южната част на днешно Мексико се развива културата на сапотеките (град Монте Албан), на миштеките (градМитла). От културата на тотонаките са запазени религиозни и културни центрове и градове в Централно Мексико – ТеотихуаканТахин.

През втората половина на първото хилядолетие с най-висока степен на развитие се характеризира цивилизацията на толтеките (градоветеЧолула и Толян), оставили много градове с геометрична планировка с монументални съоръжения, пирамидални храмове, площадки за ритуални игри и здания с лъжливи сводове и арки с плоскорелефни украси, скулптури и стели, пластика и стенописи, в които изображения от пантеона на древномексиканските религии се обединяват със символични мотиви с антропоморфни изображения и фантастични образи. Дребната пластика от теракота и изделията от полускъпоценни камъни са достигнали съвършенство. Тяхната цивилизация е унищожена от войнствените племена нахуатъл, сред които са и ацтеките, основали град Теночтитлан и подчинили на властта си Централно Мексико през 15 век.

През 1519 година в земите на днешно Мексико навлиза малък отрядиспански конкистадори, воден от Ернан Кортес. Две години по-късно, в съюз с тлакскалтеките, той превзема Теночтитлан и унищожава ацтекската империя. През 1535 година е основано вицекралството Нова Испания, което се превръща в най-важната испанска колония в Новия свят.

Подредба по:
50 песос, Мексико
50 песос, Мексико
банкнота
15.00лв.  
1 песо 1914, Мексико
1 песо 1914, Мексико
банкнота
25.00лв.  
10 песос 1915, Мексико
10 песос 1915, Мексико
банкнота
40.00лв.