Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Света Елена

Света Елена

Света Еле́на се намира в южната част на Атлантическия океан, разположен на 2800 км на запад от бреговете на Ангола. Той е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство. Малка част от острова: две къщи, където е живял Наполеон Бонапарт, и долината където е погребан, са територия на Франция.[1]

Открит е от португалски мореплаватели през 1502 година. Тогава островът е необитаван. Управляван от Източноиндийската компания от 1657 година. В колониалната епоха до построяването на Суецкия канал, островът играе важна роля за корабите пътуващи между Великобритания и Индия. Там те се снабдяват с пресни продукти и вода. Наполеон Бонапарт живее в изгнание на острова от 1815 до 5 май 1821, когато умира.

Столицата на Света Елена е Джеймстаун. Населението на остров Св. Елена е малобройно и си остава лоялно към Британия. Въпреки това, малките размери и геополитическата незначителност на острова са накарали много от островитяните да обвинят британското правителство в игнориране на острова. Икономиката на острова дълго време е била монокултурна, но в днешно време е много отслабнала и почти напълно се държи на помощта на Лондон.

Островът е много известен благодарение на Наполеон Бонапарт, който изкарва в изгнание тук последните си години. Туристическата промишленост на острова в голямата си част е свързана именно с този аспект от историята на острова.

Островът е кръстен на майката на първия христиански римски император Константин I Елена от Константинопол.

Населението на Света Елена е 4255 души през 2008 година.

Подредба по:
50 пенса 1979, Света Елена
50 пенса 1979, Света Елена
банкнота
50.00лв.