Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Фолкландски острови

Фолкландски острови

Фолкландските острови (понякога Фолклендски острови) са британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан, на около 483 км (300 мили) източно от крайбрежието на Южна Америка, 1080 км западно от британската територия Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови (скалите Шаг) и 940 км северно от островЕлефант в Южните Шетландски островиАнтарктика. В испаноезични източници се използва името Малвински острови. Островната група е с вулканичен произход, като се отличават два по-големи острова - Западен Фолклънд

През XX век островите са обект на вековен спор между Аржентина иВеликобритания, който довежда до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолклендска война. Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение, но Аржентина официално не се отказва от претенциите си.

Административен център на територията е град Порт Стенли. Останалата част на страната си фолкландците наричат „Кемп“ (Camp, местна фолкландска дума от испанското campo, поле). Икономиката се базира предимно на риболововцевъдство и туризъм, проучват се запасите отнефт в шелфа на островите. Населението към 2008 г. е 3140 души, от които 92% живеят в града. Повечето са от британски произход. Официалният език е английски.

Острови Джейсън
Острови Джейсън