Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Банкноти от Австралия

Банкноти от Австралия

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент — Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името 'Австралия' идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя.

Най-малко 40 000 години преди откриването от европейците в края на 18 век, Австралия е била обитавана от коренните австралийци които принадлежали към повече от 250 езикови групи.Континентът е открит от холандски изследователи през 1606 г. През 1770 г. източната му половина е обявена за владение на Великобритания. Първоначално на 7 февруари 1788 г. е основана колонията Нов Южен Уелс, заселвана с каторжници. Постепенно населението нараства и през следващите десетилетия континентът е изследван напълно. Създадени са още пет самоуправляващи се колонии.

На 1 януари 1901 г., шестте колонии стават федерация и е създаден Австралииския съюз. Австралия поддържа стабилна либерална демократична политическа система в Общността на нациите. Населението на страната днес е 22 милиона души като около 60% е концентрирано в и около столицата Канбера и големите градове Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Австралийският долар е въведен през 1966 година на мястото ан Австралийският паунд.
 
Банкнотите са със стоиности от 5, 10, 20, 50 и 100 долара.
Няма добавени продукти в тази категория.