Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Свазиленд

Свазиленд

Свазиленд една от най-малките държави на континента Африка (по-малка от нея е само Гамбия). Разположена на границата между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток. Името произлиза от името на племето свази от групата банту.

Свазиленд предлага голяма разновидност от пейзажи, от планини разположени по границата с Мозамбик до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната.

На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки върху скали датиращи още от 25 000 пр. н. е.

Най-ранните обитатели на тази територия са ловците Койсан. По-късно те са заменени от племената на Банту по време на техните миграции. Има следи от земеделие и използване на желязо още през 4 век. Хората са говорели език предшественик на днешните Соту и Нгуни. Управляващия и днес род Дламини се установява през 18 век.

Държавата на свазите е била обявена за английски протекторат през 1906 година. На 6 септември 1968 страната е провъзгласена отново за независима. В същия ден Мбабане е обявен за столица.

Подредба по:
10 емалангени 2014, Свазиленд
10 емалангени 2014, Свазиленд
Банкнота
7.00лв.  
1 лилангени, Свазиленд
1 лилангени, Свазиленд
банкнота
7.00лв.