Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Република Южна Африка

Република Южна Африка

Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални.Два от тези езици са с европейски произход - английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството белии цветнокожи южноафриканци. Макар че английският играе важна роля в обществения и стопанския живот, той е едва петият най-говорен у дома език.

Република Южна Африка е демократична парламентарна република, но за разлика от повечето държави с такова устройство, президентът изпълнява и функциите на ръководител на правителството. Страната е сред учредителите на Африканския съюз и има най-голямата икономика сред членовете на организацията. Тя е и един от основателите на Организацията на обединените нации

В Южна Африка са открити едни от най-старите човешки останки на света.[12][13][14] Останки на австралопитек (Australopithecus africanus) са открити в пещерите на СтеркфонтейнКромдрай и Макапансхат, като най-старите от тях са на около 3 милиона години.[15] По-късно в региона живеят различни видове хора - Homo habilisHomo erectus и накрая съвременния човек Homo sapiens.

Най-старата известна етническа група, обитавала Южна Африка са койсаните, от които днес са запазени изолираните общности на бушмени и хотентоти. Те са изместени, подчинени и асимилирани в хода на разселването на народите банту, които вече присъстват на юг от река Лимпопо през 4-5 век. С миграциите на народите банту се свързва и навлизането на региона в желязната епоха в средата на 11 век. През 15 век, както и в наши дни, най-големите етнически групи в Южна Африка са зулу и кхоса, и двете от групата банту.

Подредба по:
10 ранда 2013, Република Южна Африка
10 ранда 2013, Република Южна Африка
Банкноти
5.00лв.