Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Либия

Либия

Либия е държава в Северна Африка, граничеща със Средиземно море на север, Египет на изток, Судан на югоизток, Чад и Нигер на юг, и Алжир и Тунис на запад. Столицата на Либия е Триполи. Само 2,5% от територията са земеделски обработваеми, но има значителни находища на нефт и природен газ.

Либия се дели традиционно на Триполитания, Киренайка и Фесан. В Древна Гърция Либия се употребява в по-широк смисъл, обхващащ цяла Северна Африка на запад от Египет. В някои случаи името се отнася дори за целия континент Африка.

Археологически доказателства от 8 хилядолетие пр.н.е. показват, че либийското крайбрежие е обитавано от хора от неолита, които можели да опитомяват едър рогат добитък и да култивират различни растения.[6]

Либия е гръцката дума за Африка (макар в Античността да се отнася само за северната част). Киренайка се колонизира от Гърция, Триполитания е била провинция на Картаген. През 1 век, след като Триполитания за кратко е владение на Нумидия, набрежните територии се завземат от Рим. Територията позната сега като Либия е била владение на различни народи, като финикийци, картагенци, гърци, римляни, вандали и византийци, които са упрвлявали цялата територия или само част от нея. Въпреки, че гърците и римляните са оставили в наследство руини, като Лептис Магна и Сабрата има много малко други останки от тези древни култури.

Подредба по:
½  динара, Либия
½ динара, Либия
Банкнота
7.00лв.