Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Гвинея

Гвинея

Република Гвинея е държава в Западна Африка. Столица на страната е град Конакри.

Страната граничи на север със Сенегал и Мали, на изток с република Кот д'Ивоар, на юг с Либерия, на югозапад със Сиера Леоне, на северозапад с Гвинея-Бисау. На запад има изход на Атлантическия океан.

В края на XIX в. Гвинея е колонизирана от Франция и от 1904 г. е в състава на федерацията Френска Западна Африка. На референдум през 1958 г. гвинейския народ се изказва за независимост, която е провъзгласена на 2 октомври. Президент на страната става Ахмед Секу Туре.

След неговата смърт през 1984 г. властта преминава в ръцете на Военния комитет за национално възраждане. Президент на страната става неговият ръководител — полковник Лансана Конте.

Населението се състои от няколко етнически групи. Като 3 са основните.В областта Фута Джалон преобладават фулбе, които са приблизително 40 % от общото население на страната. В северната част живеят малинке - 30 % от населението. Други големи етнически групи са-киси, кпеле, сусу-20 %.

Съпоставена с другите западни африкански страни, Гвинея е богата на музикални традиции. Джаз групата Бамбея става популярна през шестдесетте след Гвинейската независимост. Базираният във Ванкувър китарист Алфа Яя Дяло идва от Гвинея и съдържа неговите традиционни ритми и мелодии в неговите композиции, за който той е спечелил две Джуно награди.

Подредба по:
5000 франка 2010, Гвинея
5000 франка 2010, Гвинея
банкнота
12.00лв.  
500 франка 2012, Гвинея
500 франка 2012, Гвинея
банкнота
1.50лв.