Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Алжир

Алжир

Алжир (официално название Алжирска народно-демократична република) е държава в Северна Африка с площ 2 381 714 км2 и население 29 800 000 души. Столица е град Алжир. На север граничи със Средиземно море, на юг с Мали, Мавритания и Нигер, на изток - с Либия и Тунис, на запад с Мароко.

Официалните езици са два: арабски и френски. Паричната единица е динар.

Сегашните граници на Алжир, както и тези на Тунис и Либия, са формирани, когато държавата все още представлявала част от Османската империя. Алжирските земи представляват три бейлика в рамките на османската държава: Константин, Титети (Медея), Маскара (Оран). По това време алжирското крайбрежие става честа база за пиратски нападения.

През 1711 г. местни владетели успяват да обявят своята независимост от Високата порта. През 1830 г. французите налагат своята власт в Алжир, използвайки като повод инцидент със свой дипломатически представител. На френските колонизатори обаче им се налага да водят жестока борба за всяка педя алжирска земя с местното население. По френски образец страната е разделена на департаменти, начело на които стоят префекти, а цялата страна се ръководи от генерал-губернатор.

Голям брой заселници от Франция, Италия и Малта се заселват в районите с най-плодородните алжирски земи. Тези заселници получават статут на пълноправни френски граждани за разлика от местното мюсюлманско население, което е оставено в положение на население без права. През 1954 г. в Алжир започва партизанска война срещу френските колониални власти. През септември 1959 г. Париж официално признава правото на независимост на Алжир.

Независимостта на Алжир е обявена през 1962 г. Пръв алжирски президент става Ахмед бин Бела.

Няма добавени продукти в тази категория.