Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Америка и американците. Русия и русите

Америка и американците. Русия и русите
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 26.00лв. 23.40лв.
Наличност: Изчерпан
Модел: Нови книги
Средна оценка: Продуктът няма оценка

Количество: Поръчайте

Автор: Астолф дьо Кюстин, Алексис дьо Токвил

Обем: 654 стр.

Размер в мм: 160 х 225

Издател: Изток-Запад

Корица: Твърда

Година на издаване: 2004

Състояние: На склад при доставчик

Ка 888

 

В едно интервю носителят на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски казва: "Ако бях издател, то бих напечатал в един том две книги: "Кюстин" и "Токвил". Книгата на маркиз Астолф Кюстин, публикувана през 1843 г., разказва под формата на писма за неговото пътешествие в Русия през лятото на 1839 г. Веднага е преведена на английски и немски и му носи европейска слава. В самата Русия книгата е забранена незабавно и за дълго(всъщност и до ден-днешен) се превръща в легенда. Преди всичко заради много дълбокото проникване в т.нар. руски национален характер, обрисуван в ефектен афористичен стил (Балзак има всички основания да нарича Кюстин продължител на Шамфор, що се отнася до наблюдателността и на Риварол, по отношение на остроумието). Може би затова, въпреки че засяга толкова болни места на руското национално самолюбие, тя и днес се радва на изключителна популярност (съвкупният и официален тираж надхвърля 700 000).
Преди Кюстин (през април 1831 г.) друг французин - маркиз Алексис дьо Токвил се качва на парахода за Хавър, за да проучи експерименталната, химически чиста демокрация в Америка. Нея той избира като лаборатория, в която да изследва централния проблем на времето - тъй като стремежът към равенство е непреодолим, то е съвместимо със свободата. Неговият анализ на връзката между законите и институциите на САЩ и американските нрави и душевност си остава ненадминат и до днес.
Четени съпоставително, книгите на Кюстин и Токвил (за първи път толкова цялостно публикувани на български) дават много ярко и точно обяснение както на историческото развитие на двете нации, така и на сегашното им състояние и проблеми. А и на бъдещето им - макар без славата на Нострадамус, и двамата имат много повече сбъднати предсказания от него.


"Препрочетох Кюстин ("Писма от Русия"). Няма по-проницателна и по-пророческа книга."
Емил Чоран, Тетрадки (1965)

"Четящият Токвил постоянно с изумление разпознава в неговата велика книга характерните черти на съвременна Америка."
Артър Шлезинджър

Добавете коментар
Вашето име:


Вашият коментар: забележка: HTML не се подържа!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода от картинката:

Няма допълнителни картинки за този продукт.