Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Ватикан

Ватикан

Ватиканът е най-малката независима страна в света. Площта ѝ е 0,44 км2, а населението – около 824 ж. (2008 г.). Разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия - Рим. Ватиканът е седалището на главата на римокатолическата църква - папата.

Началото на Папската държава полага през 756 година франкският крал Пипин III, който подарява на папа Стефан III територията на бившияРавенски екзархат. През 1861-1870 година територията на Папската област влиза в състава на Кралство Италия.

Ватиканът е абсолютна теократична монархия. Държавен глава на Ватикана е папата. В неговите ръце е съсредоточена законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Папата се избира от кардиналски конклав и изпълнява функциите на държавен глава пожизнено. Ватиканът е независима държава и като такава има всички атрибути на държава, съгласно международното право - поддържа дипломатически отношения с други държави, има собствени посолства и дипломатически мисии, международни паспорти и т.н.

Подредба по:
Карлус Магнус 2014, Ватикан
Карлус Магнус 2014, Ватикан
пощенски марки
12.00лв.  
Църковни органи в базиликата св. Петър 2014, Ватикан
Църковни органи в базиликата св. Петър 2014, Ватикан
пощенски марки
7.00лв.