Количка
0 продукта
 
Партньори
 
Препоръчани
 

Филателия

Филателия

Пощенска марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Парламентът на Великобритания законодателно закрепя новата концепция през 1839 г. През 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки — «Черното пени», на които е изобразена кралица Виктория в профил.

По-късно Световният пощенски съюз въвежда правилото, задължаващо на марките да се указва страната издател с латински букви. Великобритания, като първата в историята страна използваща марки, е била освободена от спазването на това правило.

В България пощенски марки започват да се използват след Освобождението, като първите марки са имали номинал 5 сантима, тъй като все още не е съществувала българска парична единица.[

Филателия означава систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Бълтария
Бълтария
Ватикан
Ватикан
Сан Марино
Сан Марино